Fenskær Efterskole

At blive elev på Fenskær Efterskole

06. september 2017

Hvorfor valgte du Fenskær Efterskole?
Som optakt til Efterskolernes dag den 25. september 2017 kl. 13-17, hvor der er åbent rundt på alle landets efterskole, har jeg sat mig sammen med et eftermiddagsvalghold i dansk og talt om det at vælge efterskole, og hvordan det er at starte på noget helt nyt, hvor man måske overhovedet ikke kender andre. I oplægget var spørgsmålene ”hvorfor valgte du Fenskær Efterskole” – fulgt op af ”hvordan er det så at gå på efterskolen, nu du er her” – samt spørgsmål om, hvad der er anderledes, hvad der er svært og hvad der er sjovt.

Optagelsessamtale og rundvisning
Hvorfor Fenskær lige blev valgt besvares af flere af eleverne med ord som spændende, nyt og sjovt. Når man er til optagelsessamtale prioriteres det højt fra skolens side, at der er tid og ro til at komme rundt og se hele skolen, og se den, mens der arbejdes på værkstederne, for så kan man som ung meget bedre mærke, om man kan se sig selv ind i det fællesskab, vi opbygger på skolen, og i samtalen fortæller eleverne også, at de sagtens kan huske den dag, samt hvilket værksted de syntes så mest spændende ud.

Er alt rosenrødt?
Eleverne sidder også åbent og fortæller, at selvom de har glædet sig til at starte, går der alligevel flere uger med at vænne sig til de nye forhold. At man ikke har sin familie og gamle venner omkring sig hele tiden beskrives som en ting, der bruges lidt tid på at få til at falde på plads inde i én. Selvom der hurtigt kommer mange nye venner til, kan det godt mærkes nogle søndage, at der lige kommer en klump i maven, når der skal siges farvel. Der bliver dog heldigvis også i samme åndedrag fortalt, at når man så allerede i toget eller straks man ruller ind på parkeringspladsen møder nye kendte og glade ansigter, så falder det hele på plads igen.

En tætpakket hverdag
Flere elever fortæller også, at de hjemme var vant til at komme hjem fra skole og sidde ved computeren og se film eller spille spil – og det er der bare ikke rigtig tid til på samme måde, når man går på efterskole. Mange elever skal tit have hjælp til at finde de gode tidspunkter i hverdagen, hvor der er tid til ro om ørene. Det er bl.a. derfor, vi har en stilletime, hvor eleverne er på eget værelse og har tid til alt fra en tiltrængt lur til hyggesnak med værelseskammeraten, ringe hjem, surfe på de sociale medier, se en film o.lign. Bare man ikke forstyrrer sin værelseskammerat og alt foregår i et stille og roligt gear, kan timen bruges til mange forskellige ting.
Film om Fenskær

Eleverne i Fenskærs videoværksted producerede for nogle år siden selv en film om det at vælge at gå på Fenskær, og jeg har lagt linket til den ind her (elevproduceret film ”Hvorfor valgte du at gå på Fenskær”). Vi er så heldige, at TV Midt-Vest også har været forbi os og produceret en film om Fenskær, og den er vi også meget glade for at vise frem (TV MIDTVEST ”Trivsel vigtigere end faglighed på Fenskær”)

Elevfortælling – om livet på en efterskole
Jeg vil runde af med at lade Camilla fra hus 4 få ordet, hvor hun i en lille skriftlig opgave fortalte om sin nye hverdag på Fenskær:
Jeg valgte Fenskær Efterskole, fordi jeg fik et godt indblik i, hvordan man fortolker sin hverdag på efterskolen (til optagelsessamtalen, red.). Det er rigtig dejligt at gå her på efterskolen, og jeg kan rigtig godt lide at være her. Hvad er anderledes ved at gå på efterskole? Man lærer mange nye ting – fx at vaske tøj selv, at gøre rent og blive mere voksen og få nye venner og bo uden for forældrenes ansvar. Fortæl også om ting, der er enten svære eller sjove ved at gå på efterskole: Det, der nok er svært er, at det i starten godt kan være lidt svært at være væk hjemmefra, men det er helt normalt. Det, der er rigtig sjovt er, at man får rigtig mange nye venner at snakke med, som man kan dele oplevelser med, og at man er sammen hele tiden. Jeg er rigtig glad for, at jeg valgte at starte på efterskole og især på den her efterskole, for man lærer så meget om sig selv, og det er fuldstændig mere anderledes end at gå i en almindelig folkeskole, for jeg havde det ikke specielt godt på alle mine andre skoler. Det var lidt svært for mig at være her i starten, for jeg havde været vant til at tage hjem efter skole hver dag. – Det var lidt af min fortælling om, hvordan jeg har det med at gå på Fenskær Efterskole.

Og tak til Camilla for den fine fortælling!

Hilsen
Inger

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego