Fenskær Efterskole

Afslutningstale v. Niels Kirk (del 2) Fenskær Efterskole 2012

06. august 2012

Her følger 2. del af afslutningstalen til eleverne, 30.6.2012 på Fenskær Efterskole:

Kære elever, jeg tror at I alle har oplevet, at så længe men går på efterskole, kan verden udenfor falde sammen, uden at nogle registreret det.

Ny hverdag – nye udfordringer

For mange af jer, der nu skal forlade Fenskær, vil det nok blive lidt af en opvågning, den hverdag I kommer ud i. Der vil ikke stå en stor flok af kammerater for at sige godmorgen, når man svinger benene ud af sengen. Der vil heller ikke være noget i køleskabet – med mindre man selv har sat det der ind. Der vil ikke komme nogle og hjælpe med at få gjort rent ud i hjørnerne.

I er en stor flok meget forskellige unge, der skal i gang med vidt forskellige ting.

Det er vores ønske, at den ”pakke” Fenskær Efterskole er af undervisning oplevelser og samvær med andre unge i øjenhøjde, kan være med til at give jer alle et godt afsæt videre i livet, og at I må bruge alt det, I har lært her, til at skabe jer så selvstændig en tilværelse som muligt.

Efterskolernes generelle situation

Det er en turbulent tid at drive efterskolerne i øjeblikket. Til næste år kniber det med, at vi kan opretholde en ligelig fordeling mellem drenge og piger. Der vil være en lille overvægt af drenge. Det betyder, at pigerne i hus 6 vil blive undervist sammen med nogle drenge i hustimerne. Vi vil fortsat kun have piger boende i hus 6. og reglerne omkring drenge og piger vil være uændrede.

Vi forventer at starte med fuldt elevhold på efterskolen og tre fulde huse ovre på 3U.

Flotte tilbagemeldinger

Jeg vil også benytte lejligheden til at takke for de mange tilbagemeldinger på det spørgeark, vi har sendt ud. Vi har endnu ikke haft tid til at evaluere dem, men jeg har skimmet dem, og der er, ud over krydsene, rigtig mange fine kommentarer. Tusinde tak for alle roserne og også tak for de mere kritiske indlæg. Det er det samlede billede, der skal hjælpe os til hele tiden at forbedre os. I vil senere kunne finde en skriftlig og grafisk evaluering på vores hjemmeside.

Afslutningsdagene med eleverne

Jeg ville jo gerne, at det udelukkende var roser, jeg skulle uddele nu,  men …….

Det var jo ren anarki, der herskede til den sidste morgentime! Nogle mødte ikke op – men skulle hentes, andre var dog kommet – men med dyner og i nattøj. Det er svært, når man gennem hele året forsøger at forklare vigtigheden af at overholde aftaler og mødetider. Og så falder det hele sammen til sidst ………

Vi fik dog sluttet pænt af med morgensang, – og senere på dagen, under fodboldkampen, skal jeg dog lige love for, at forstanderen blev ureglementeret tacklet. De sidste to dage har jeg levet af havregrød, da min kæbe er så øm, at det gør ondt at tygge . …..

Og ikke nok med det – så forlangte de unge, at vi udklædte skulle føres gennem byen til spot og ydmygelse for hele lokalområdet, hvorefter vi blev presset til at give is og sodavand, før vi slap for fornedrelsen.  Heldigvis fik vi dog lidt oprejsning, da vi helt sikkert vandt vandkampen!!!!!! Spøg og ironi til side: Kære elever – tusinde tak for en rigtig hyggelig afslutning!!!  

Tak til alle

Til slut vil jeg sige: tak – til alle jer elever for jeres måde at være på, det har været helt fantastisk.

Tak til jer forældre, det har været en fornøjelse, at vi måtte opleve og arbejde sammen med jeres børn. Vi er utrolig glade for den stor tillidserklæring, I viser, når vi måske endda flere år træk får fornøjelsen af at undervise jeres unge.

Jeg vil også sige mange tak til alle lærerne, fordi I er drivkræften bag det helt specielle undervisningsmiljø, vi har her, og fordi I fortsat vil være med til at udvikle skolen – og at I fortsat også tør udvikle jer selv.

Tak til det tekniske personale for at det i det helt taget kan lade sig gøre. Det er både folkene på kontoret, for der er styr på alt det med tal, og personalet der tager sig af det praktiske inde og ude. Jeg tror aldrig, skolen har været så flot som nu – tak for det.

Tak til bestyrelsen, for at netop vi får lov til at lave skole her på Fenskær.

Niels Kirk, forstander, Fenskær Efterskole, 2012

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego