Specialefterskole i Jylland

Ud med detektoren – på Fenskær Efterskole

11. november 2011

”En fantastisk hobby” – fortæller Peder Laursen fra Fenskær Efterskole

Som nogen af jer har set, er friluftsholdet på Fenskær begyndt at bruge metaldetektorer i undervisningen. Sidst, de var på tur, var endda med stor succes, for Mads og Morten kom hjem med en meget flot 4-skilling fra år 1728, som vi nu udstiller på Fenskær Efterskole.

At gå med metaldetektor er en hobby eller fritidsbeskæftigelse, som er helt fantastisk spændende. Alle, der ser en person gå på marken med en detektor, bliver lidt nysgerrige og tænker: ”Gad vide, om han finder noget – eller hvad mon han leder efter?”

Jeg går nemlig selv med detektor i min fritid og har tit oplevet folks nysgerrighed og iver efter at få at vide, om der er noget at finde. Og det er der! Det er utroligt, hvad man kan finde af ting i jorden. Jeg kan godt lide at finde ting fra Danmarks oldtid, dvs. fra bronze-alderen, jernalderen og vikingetiden og jeg arbejder sammen med flere museer, som med luftfoto viser mig steder, hvor der skulle være chancer for at finde noget. Og der er ”bid” næsten hver gang.

I september 2011 fandt jeg for første gang noget guld fra oldtiden – det, der er afbilledet øverst på siden her. Det er en øsken fra Jernalderen. Der har under denne dims siddet en stor møntlignende genstand ……. som jeg må ud at finde, når der bliver pløjet igen!

Der ligger ligeledes utrolig mange mønter i den danske muld. Også rigtig gamle mønter kan man finde. Den ældste jeg har fundet, er en romersk denar, som er fra år 114. Det vil sige, at den er næsten 2000 år gammel (se foto på Fenskær Efterskole billeder på Flickr). Jeg har efterhånden fundet hundredvis af gamle ting – både smykker og mønter. For ikke så længe siden fandt jeg også min første Torshammer. Ja, det er jo fra dengang, man troede på Odin og Tor. I dag er der nogen, der går med et kors om halsen, men dengang gik man altså med en hammer for at vise, hvem man troede på.

Smykker og andet fra oldtiden, samt mønter, der er ældre end år 1536, skal afleveres på museet, da det er danefæ. Det betyder, at det tilhører ”os alle sammen”… det vil sige staten. Man får så en dusør for at indlevere det, og det kaldes for ”danefæ-godtgørelse”. I kan se på billedet (Fenskær efterskole billeder på Flickr), hvordan et danefæbrev ser ud.

Hvis man vil til at gå med detektor, skal man selvfølgelig ha´ en rimelig god detektor. Man må ikke købe noget billigt skrammel i Bilka, for så bliver man hurtig træt af at samle gammelt jern op. Man skal kontakte én, der har forstand på det. Det har Jesper på http://www.detektorshop.dk/. Det kan også være en god ide at melde sig ind i en detektorklub, der hvor man bor. Der findes en klub, der hedder Tellus, og dem kan man finde på nettet. Jeg kan også anbefale jer to andre hjemmesider, hvor man kan se, hvilke spændende ting folk finder rundt om i Danmark. Jeg har desværre ikke selv en hjemmeside, hvor I kan se mine fund, men de fleste kan ses på Fibula – samt Nordisk Detektor Forum. – Der kan man i øvrigt blive medlem gratis!

Man kan selvfølgelig ”nøjes” med at se andres fund, men skulle man ha´ lyst til selv at prøve, er det bare med at komme i gang. Jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort, men det kan sagtens lade sig gøre!!

Mange hilsner fra Peder

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego