Fenskær Efterskole

Min vej til Fenskær Efterskole

28. juni 2011

Fra gyllekandidat – til lærer ….. på Fenskær Efterskole

Mit første møde med Nr. Nissum var i sensommeren 1985. Og hold da lige fast et smukt område der mødte mig, med de skønneste bakker og skov og så selvfølgelig Limfjorden som kilede sig gennem landskabet.

Jeg skulle starte på Kongensgaard Landbrugsskole, som et led i min landmands-uddannelse. Jo jo, den er god nok, Kongensgaard var en landbrugsskole dengang, og Fenskær Efterskole var slet ikke født endnu. Men nogle mennesker havde nok tænkt et par tanker eller to om, at sådan en efterskole var en god ide. Altså sådan en som Fenskær Efterskole.

Nå, men jeg havde altså kun køer, traktorer, plantelære, sprøjte-certifikat, mikro-biologi og meget andet i hovedet, der i 1985, hvor jeg helt og fast regnede med, at jeg skulle ende som godsejer på et tidspunkt. En ægte gyllekandidat var jeg.

Så kan man spørge sig selv: hvad har bondedrømme med Fenskær Efterskole at gøre?

Ikke så meget i virkeligheden. Men mens jeg gik de følgende år og sang for køerne i stalden og trommede på kalvebåsene, blev jeg klar over, at jeg skulle være musiklærer og ikke bonderøv.

I Nr. Nissum havde de jo også en anden skole, et lærerseminarium, som havde ligget der i 100 år, længe før nogen havde tænkt på Fenskær Efterskole.

I 1992 startede jeg således på min læreruddannelse i Nr. Nissum – med fokus på musikken frem for alt. 

Jeg boede på Adl. Hansens Kollegium, havde lejet mig ind på et lille fint værelse på ca. 8 kvadratmeter. Faktisk lige nabo til Fenskær Efterskole.

Jeg mødte jævnligt eleverne fra Fenskær Efterskole på min vej over til seminariet, når jeg skulle i skole. Hilste tit på nogle helt ukendte, men venlige, frimodige unge mennesker fra denne efterskole, de havde valgt at kalde Fenskær Efterskole. Jeg tænkte ofte, at der var en ægthed over disse unge mennesker, en umiddelbarhed som var så befriende på en eller anden måde.

Pludselig en dag var jeg færdiguddannet som lærer, -og forlod igen Nr. Nissum.

Dog for, 11 år senere, at komme tilbage og møde den skønne egn igen, men denne gang som lærer på Fenskær Efterskole.

Endelig kom jeg ind bag dørene og murene på denne skole, som så længe havde været i min bevidsthed. Fænomenet Fenskær har nu været en del af min virkelighed i 4 år, en spændende og vigtig og udfordrende virkelighed.

Efter 25 år er der stadig brug for Fenskær Efterskole.

Hilsen
Torben

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego