Fenskær Efterskole

Knallertkørekort på Fenskær Efterskole

29. februar 2016

Knallertkørekort – sådan!

Hvert forår har vi en flok elever på efterskolen, som bestemmer sig for en ekstra udfordring …. nemlig at erhverve sig et knallertkørekort! Knallertundervisningen foregår gennem Lemvig Kommunale Ungdomsskole, og som sådan er det ikke Fenskær, der står for undervisningen. Derfor er der også en egenbetaling. Men vi er så heldige, at én af Ungdomsskolens knallertteorilærere også er Fenskær-lærer, så det er en rigtig god mulighed for vore elever at kunne undervises i både kendte pædagogiske samt fysiske rammer her på skolen. Det er Henrik, der også er huslærer i hus 4, der er uddannet til at ”undervise i knallert”, som det nok egentlig mest bliver kaldt!

Eksamenstid …

Selvom Fenskær normalt ikke emmer af eksamenstid, er der lidt eksamensstemning ”i luften”, for allerede på lørdag skal de første 12 elever op til køreprøve, og i denne uge er der elever ude og træne på vejene i og omkring Lemvig hver eftermiddag sammen med Henrik.

Undervisningens indhold

Selve knallertundervisningen er bygget op omkring et førstehjælpskursus på 8 timer, der skal være gennemført, før man må komme ud og øve sig i trafikken sammen med sit hold. Til denne del af kørekortet har vi en eksterne underviser, der kommer på skolen. Derefter er der 24 timers undervisning i både teori og praksis, så man er klædt på til den endelige prøve.

Vi har oplevet, at der er mange elever, der fortæller, at de ikke helt ved, om de kommer til at køre ret meget på knallert bagefter – men de synes, at det er godt at få lært noget om trafikken. Og flere fortæller også, at de tænker, at så har de fået trænet det med at lære teori og gå til prøve, så hvis de om et par år måske skal tage kørekort til bil, er der allerede en masse grundlæggende regler i trafikken, de har styr på. – Vi ser også, at det at følge undervisningen og komme ud i trafikken giver mange af eleverne et løft i selvtilliden, fordi de får lært at føle sig sikre i trafikken.

Historien bag en ”cykel med hjælpemotor”

Knallerten begyndte først at blive et almindeligt køretøj efter 2. verdenskrig og startede med bare at være en lille motor, der var monteret på en almindelig cykel. Først i 1951 blev der lavet et regelsæt, der beskrev krav til max. motorstørrelse, tophastighed, indregistrering og knallertførerens alder. Dengang var det også 16 år – og en prøve skulle være bestået, før man måtte føre en ”cykel med hjælpemotor”. Udviklingen af knallerten gik stærkt først i 50’erne – både mht. udseendet og reglerne omkring den. F.eks. blev det ophævet, at man skulle have den indregistreret og tage et knallertkørekort/gå op til en prøve.

Derefter gik der helt hen til 1971, før den næste store ændring kom – og det blev her vedtaget, at man måtte køre knallert fra man var fyldt 15 år. Knallerten voksede sig til at blive ”ungdommens foretrukne køretøj”, og mon ikke rigtig mange penge fra konfirmationsgaver er havnet i et tohjulet vidunder, man kunne køre og prale lidt på J ?!

Fra 1980 blev kørekortet til knallerten genindført – ligesom aldersgrænsen igen blev hævet til 16 år, og det blev de kommunale ungdomsskoler, der kom til at varetage opgaven.

Vi siger held & lykke til det første knallerthold, der bliver sendt ud i trafikken på lørdag den 5. marts! – Og rigtig god fornøjelse til det næste hold, der starter undervisningen, når vi kommer hjem fra skilejrturen.

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego