Fenskær Efterskole

Juletraditioner på Fenskær Efterskole

13. november 2011

Jul på Fenskær Efterskole – skoleåret 2011/12

Skønt vi lige knap har rundet midten af november, er vi godt i gang med at forberede juletiden på Fenskær Efterskole. Det er en tid, hvor der både er plads til traditioner, vi har bygget op gennem årene, men hvor der også er plads til nye tiltag, som årets elevhold kan være med til at udforme.

Det 1. lille julearrangement var allerede i går, idet weekendvagtholdet havde alle elever, der var tilbage på skolen, med ud og besøge Rom Gl. Skole, hvor der er Åbent Hus og et stort, flot julemarked hvert år. På Rom Gl. Skole befinder ét af Lemvig Kommunes STU-tilbud sig, så vi kan af og til komme ud og hilse på nogle af vore egne, gamle Fenskær elever, når vi besøger stedet – – – og det er altid hyggeligt!

I de senere år har det ligget fast i vores årsplan, at vi sidste weekend i november har en bliveweekend på skolen, hvor vi den ene dag tager på en udflugt. I år går turen til Århus – hvor vi først skal starte med en tur på Aros. Eleverne kommer til at gå i mindre grupper – og alle får deres egen rundviser, så man kan se og opleve museets udstillinger på en måske ny og spændende måde. Bagefter er der shoppingtur i den julepyntede by med “stjernetæppet over Strøget” og det store træ på Rådhuspladsen – og mon ikke Bruuns Galleri bliver samlingsstedet, inden turen går tilbage til Fenskær Efterskole?!

Om søndagen er der forskellige jule-værksteder, som eleverne kan vælge sig ind på. Der kan bl.a. nævnes et værksted, der pynter skolens spisesal op – og et andet, der laver udendørs julepynt. Men der bliver også mulighed for at vælge sig på hold, der skal lave dekorationer – støbe lys eller lave julegodter og julesmåkager. Værkstedsdagen sluttes af med et lille fællesarrangement, hvor vi skal se og smage på nogle af dagens resultater …. og ”synge julen ind”. Gennem hele december bruges der hver dag i morgentimen et lille hæfte med julesange, så det vil være en fin lejlighed at få det indviet for i år!

En anden tradition på Fenskær Efterskole er også, at der på skolen holdes ”klippedag” samtidig i alle husene. Så får vi hvert hus pyntet op, så vi kan nå at nyde pynten, inden vi tager på juleferie. Denne dag falder oftest sammen med, at vi også tænder vores udendørs juletræ. Dette er én af de nyere traditioner, der ikke har så mange år på bagen, men som allerede er blevet en rigtig hyggelig tradition, hvor vi sætter fokus på julen ved at synge og danse om træet – udendørs!

I løbet af december er der mange elever, der gerne vil se de julekalendere, der bliver vist i fjernsynet – men Elevrådet på Fenskær Efterskole har også en overraskelse på menuen hvert år. Når alle elever hver onsdag har fri over middag, sættes der en tidligere tv-julekalender på – og der vises 3-4 afsnit efter hinanden. Og filmen i år – den er valgt – men valget vil Elevrådet selv få lov til at fortælle om senere!

En anden – og nyere tradition – er vores pakkekalender. Hver dag i december gemmes der en lille ”snemand” et sted på skolen. Snemanden er ca. 20 cm høj, blød – og efterhånden godt slidt …. og hver aften er det sovevagtens opgave at gemme den et sted på skolen. Det sker, der må en ledetråd til, for at den kan findes – f.eks. om det er inde eller ude, højt eller lavt – men til aftensmaden skulle den gerne være fundet, og eleven, der kan medbringe den, får en kalendergave.

Fredag den 9. december står der skolekoncert på årsplanen, og her bliver alle forældre inviteret til at komme og høre, hvad musikholdet har arbejdet med siden efterårsferien. – Og så bliver der også mulighed for at komme og opleve lidt julestemning på skolen, se, hvordan vi pynter op og få en kop jule-kaffe bagefter.

Jul på Fenskær rundes af med en gammel tradition – hvor vi sidste aften på skolen, dvs. den 20. december i år, har julemiddag. Om eftermiddagen har hele skolen i fællesskab arbejdet med at dække juleborde i spisesalen, pynte et stort juletræ (der stilles i hallen) samt forberede en traditionel julemiddag med flæskesteg og rødkål – ris-a-la-mande og mandelgave, og kl. 17.30 starter vores julefest. Det er en dejlig aften – hvor alle nok glæder sig til at skulle have ferie om kort tid, men også nyder stemningen og samværet!

Jeg kunne fristes til at slutte af med et ”god jul” nu ……… meeeen – nej, det er nu lidt for tidlig! November har stadig mange, dejlige dage at byde på! Selvom der er nattefrost i udsigt, er det endnu solrige dage frem for kun mørke, kulde, regn (og julesne) på ”november-menuen”! Og godt for det, så man ikke som forfatteren Henrik Nordbrandt bliver nødt til at mene, at året har 4 ekstra måneder på denne årstid ……. november, november, november og november!

Hilsen
Inger

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego