Fenskær Efterskole

3U på Fenskær arbejder med IT-dansk

27. februar 2013

Et undervisningsforløb i ”sociale tjenester” for 3U på Fenskær

Fenskær Efterskoles udslusningshold, 3U, er for tiden godt i gang med en masse forskellige projekter, der alle foregår hjemme på efterskolen. Der undervises kl. 9-14 i projekter som madlavning, musik, metal og IT-dansk.

Undervisningsforløb i sociale tjenester

I IT-dansk går vi helt tæt på de unges egen hverdag, og i undervisningsforløbet inddrager vi deres eget brug af Facebook og andre sociale tjenester.

Vi sætter fokus på kommunikation og etik på nettet under mottoet ”TÆNK” – f.eks. ”tænk, før du uploader”. Flere og flere unge oplever i dag, hvordan de ”fanges” i Internettets funktioner og muligheder, og alligevel ikke helt er klar over de konsekvenser, det kan få for den enkelte. Digital mobning er én side af det – men også det, at alt ”huskes” (gemmes) på nettet, er en vinkel, som ikke alle unge har forholdt sig til. Man kan ikke bare sige undskyld – og så er det ude af verden, for i den digitale verden ligger sporene tilbage og kan være særdeles svære at slette, hvis man først har fået lagt noget ud.

Derfor arbejder vi også med etik og regler på nettet under overskrifter som ”pas på dig selv” og ”undgå mobning”. Til at udbygge refleksionen anvender vi filmklip fra Station Next samt EMU’s undervisningsforløb ”Venskab og fjendskab på nettet”. Målet er at de unge oplever, at de også har en identitet på nettet, som man selv kan være med til at skabe på en positiv måde gennem bevidst kommunikation med både valg af ord samt billeder.

Facebook i undervisningen

At anvende Facebook i undervisningen kan være en udfordring for de elever, der udelukkende har haft fokus på mediet som noget underholdende, og derfor har vi startet undervisningsforløbet med at bruge god tid til at udarbejde en fælles ”kontrakt” omkring brugen af både Facebook samt andre sociale tjenester i undervisningen.

Billedbehandling i Photoshop

Da billeder er en stor del af kommunikationen på nettet, arbejder vi også med fotos og video. At kunne lægge et profilbillede ud på Facebook, der fortæller ”hvad” og ”hvem” man er, har f.eks. været arbejdsopgaven i denne uge, så udover etik omkring billeder generelt er det også den fortællende vinkel samt det at kunne farvejustere og beskære billeder, vi har lagt vægt på. Og sjovt har det været, når eleverne pludselig dykker ned i den kreative proces omkring hvad deres eget billede skal fortælle andre om dem selv, og kan jonglere rundt i et professionelt fotoredigeringsprogram som Photoshop!

Vi vil i den kommende tid sørge for at lægge eksempler på billeder, eleverne arbejder med, på vores webalbum Fenskær efterskole billeder, men her i første omgang er det ”stemningsbilleder” fra undervisningen!

Hilsen
Inger

© Fenskær EfterskoleWebsite af Superego